I huvudet på en problemlösare

Publicerad 18 december 2015

Vi har ställt fem snabba frågor till Irma Brohagen från klass 9 på Fridaskolan i Mölnlycke, en av vinnarna i Teknikföretagens tävling Årets Problemlösare.

Irma Brohagen.

Hur var det att jobba med Problemlösarna?

Det var väldigt roligt! Dom förberedande lektionerna var kul men allra roligast var att jobba med ingenjörsuppdraget. Jag gillade att få jobba med något som var på riktigt, ett verkligt uppdrag från ett företag. Vi gör saker som känns mer verkliga i skolan ibland, men vi har aldrig jobbat mot ett riktigt företag innan. Och det var såklart jätteroligt att vi vann pris, vi blev väldigt glada. Vi fick applåder av klassen!

Hur fungerade arbetet i gruppen?

Först kollade vi på alla företagens olika uppdrag och vi ville alla jobba med Husqvarna Groups ingenjörsuppdrag. Dom ville ha hjälp med att komma på nya användningsområden för sina robotgräsklippare. Vi hade väldigt roligt när vi spelade in filmen! Alla tog olika roller och hade ansvar för olika saker men vi jobbade hela tiden tillsammans. Roligast var att tänka kring olika idéer och testa nya saker.

Vad tycker du om teknikämnet?

Jag tycker det är kul med teknik, särskilt nu när vi börjat programmera spel i Scratch på lektionerna. Det är kul att sitta med hemma också.

Hur tänker du kring det kommande gymnasievalet?

Min dröm har alltid varit att jobba med film, gärna som regissör. Så det var ju extra kul att vi vann pris i kategorin bästa film! Jag har tänkt mycket kring att gå media, men nu har jag även börjat fundera lite på teknikprogrammet. Jag vill i alla fall läsa till lite tekniska kurser. Jag kan mycket mer om ingenjörsyrket nu än jag gjorde innan arbetet med Problemlösarna. Ingenjör är inget yrke jag tänkt särskilt mycket på tidigare men nu är det något jag kan tänka mig att testa.

Är det något mer du vill säga?

Jag vill tacka killarna i min grupp, Hjalmar, Hugo och Mattias. Och så vår tekniklärare Petra Magnusson!