Framtidens kompetensförsörjning kräver en ny arbetsförmedling

Publicerad 30 juni 2015

Sverige har en förmåga att hitta bra kompetenser. Kompetens är strategiskt viktigt för all företag och organisationer. Men för att kunna få tag i rätt arbetskraft för att kunna konkurrera ute i världen, finns det många vägar. Vad har arbetsförmedlingen för roll i detta och hur kommer det se ut i framtiden?

Arbetsförmedlingens generaldirektör Mikael Sjöberg förklarade att det nu är dags att reformera i grunden. I framtiden ska de erbjuda bättre tjänster, analyser och prognoser. När arbetsgivarna saknar arbetskraft ska Arbetsförmedlingen gå in med arbetsmarknadsutbildningar.

Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) pratade om matchning/missmatchning och att samhället förlorar på arbeten som inte tillsätts. Hon vill se Arbetsförmedlingen som ett nav för ett nära samarbete med andra aktörer.

Centerpartiets ledare Annie Lööf tyckte att det var viktigt med en valfrihet för de som söker jobb. Dessutom beklagade hon att den nya S-regeringen lagt ned utredningen kring hur Arbetsförmedlingen skulle specialiseras.