Företag lägger mindre resurser på forskning

Publicerad 10 augusti 2015

Utgifterna för forskning och utveckling, FoU, sjönk under förra året i Sverige och det är företagen som står för nedgången. Jämfört med 2013 la företagen 4 miljarder mindre på forskning och utveckling. Det visar siffror från Statistiska Centralbyrån, SCB.

- Vi har inte kunnat se något specifikt så det här kan vara en nedgång på bred front och det kan vara lite oroväckande att många har börjat dra ned på sina FoU-utgifter, säger Jonas Wallberg på branschorganisationen Teknikföretagen.

Statistiska Centralbyrån visar att företagens utgifter för forskning och utveckling gick ned under 2014 med närmare fem procent vilket motsvarar fyra miljarder.

Universiteten och högskolorna ökade däremot sina utgifter med drygt 1,5 miljarder.

Enligt SCB är det de stora varuproducerande företagen som dragit ned på sina utgifter, däremot drog de inte ned på sin personal.

Jonas Wallberg på Teknikföretagen tror att en förklaring till de lägre utgifterna är konjunkturläget i främst Europa.

– Vi har ju haft en ganska orolig situation i Europa och i världen under ett tag så det kan vara det som har påverkat också och man har hoppats på att det ska ta fart i den tillverkande industrin men man har inte fått den tillväxt som man har hoppats på.

Peter Larsson är samhällspolitisk direktör på fackförbundet Sveriges Ingenjörer.

Han menar att de lägre utgifterna är ett tecken på ett större problem.

– Det här bekräftar en långsiktig trend som vi har sett de senaste tio åren där svensk forskning inom privat sektor har tappat volym. Vad vi är särskilt oroade för den utbredda kortsiktigheten i företagen i dag.

Vad beror det på?

– Det beror på att de institutionella ägarna inte ställer tydliga krav på att både klara leveransen för morgondagen men också klara den långsiktiga utvecklingsförmågan.

 

Länk till inslaget hittar du här