Filminspelning pågår

Publicerad 2 april 2015

Skolprojektet Problemlösarna får ett rejält ansiktslyft i vår. Teknikföretagen spelar nu in filmer med ingenjörer på femton olika företag. Detta för att ge högstadieelever runt om i landet roliga uppdrag att jobba med på tekniklektionerna. – Med ingenjörsförebilder och verkliga frågeställningar från teknikföretag blir teknikundervisningen mer relevant, säger Emma Sabel, projektledare på Teknikföretagen.

Linn Larsdotter presenterar Siemens bidrag till Problemlösarnas uppdragsbank i en kort film. Foto: Emma Sabel

– Problemlösarna är ett jätteviktigt arbete och roligt initiativ. Vi är gärna med och bidrar till teknikämnet i skolan, säger Linn Larsdotter, energiingenjör på Siemens.

Linn är en av de ingenjörer som medverkar i den nya upplagan av Problemlösarna. Tillsammans med kollegorna på Siemens har hon tagit fram ett uppdrag som handlar om framtidens infrastruktur; ”Hur tar vi oss runt i städer om 50 år?”.

De elevgrupper som väljer att arbeta med Siemens ingenjörsuppdrag ska komma på kreativa lösningsförslag och presentera dessa på film. Tävlingen ”Årets Problemlösare” avgörs sedan i tre olika kategorier; Bästa film, Mest innovativa lösning och Bäst framtidspotential i lösningen.

Motiverade och engagerade elever

Projektet har drivits framgångsrikt i några år och har fått mycket positiv feedback från lärare runt om i landet.

– Mina elever var väldigt motiverade och engagerade under arbetet med Problemlösarna. De gillade att det verkligen var ’på riktigt’. Det mesta i skolan är ju på låtsas annars och då förstår inte alltid eleverna varför man gör vissa saker, säger Helen Olsson på Viksängsskolan i Västerås.

I Problemlösarna ingår lektionsmaterial som förbereder eleverna på arbetet med ingenjörsuppdragen. Materialet räcker till minst sju lektioner och tar upp allt från produktutveckling till teknikindustrins betydelse för samhället. Även detta material uppdateras i vår, tillsammans med ingenjörsuppdragen. Det nya materialet kommer att bli tillgängligt till höstterminen. Teknikföretagens förhoppning är att ännu fler lärare i årskurs 7-9 ska använda sig av Problemlösarna i teknikundervisningen.

– Syftet med Problemlösarna är att stärka teknikundervisningen i grundskolan samt visa upp ingenjörsförebilder. Vi vill visa ungdomarna vilket roligt och kreativt yrke ingenjör är och på så sätt förändra deras attityd till industrin. När vi filmade Linn på Siemens blev det jättebra, hon är en klockren ingenjörsförebild för ungdomarna. De kommer bli superpeppade på att jobba med de nya uppdragen, avslutar Emma Sabel.

För mer information om projektet, gå in på www.problemlosarna.nu