Vi delar ut 500 000 i stipendier

Publicerad 2 december 2014 Senast uppdaterad 12 februari 2015

Nu kan tekniklärare i åk 4-6 ansöka om Teknikföretagens stipendium. 10 000 kronor ska delas ut till 50 grundskolor i hela landet genom projektet Teknikspanarna. Pengarna ska användas till material som stärker teknikundervisningen. – Teknikämnet firar 20 år i grundskolan och detta vill vi uppmärksamma, säger Li Ljungberg vid Teknikföretagen.

Teknikföretagens stipendium är en del i satsningen Teknikspanarna som syftar till att förbättra teknikundervisningen i grundskolan. Foto: Eva Lindblad

Teknik infördes som ett eget ämne i grundskolan 1994 och under de senaste 20 åren har landets lärare engagerat sig för att etablera en riktigt bra teknikundervisning. Både lärare och rektorer är överens om att det är bra att teknik är ett obligatoriskt ämne, att teknikkunskaper är viktiga för eleverna och att teknikämnet kommer få ökad betydelse i framtiden. Men trots detta finns stora utmaningar i teknikundervisningen.

– Många lärare saknar fortfarande utbildning i teknikämnet, vilket är en stor fråga som behöver lyftas. Men även de praktiska förutsättningarna behöver förbättras. Resurserna är knappa på många håll. Vi har träffat flera tusen lärare genom projektet Teknikspanarna och många uppger att de behöver större tillgång till såväl böcker som praktiskt material och inspiration, säger Li Ljungberg, ansvarig för grundskolefrågor vid Teknikföretagen.

Teknikintresse hos barn är viktigt


Syftet med Teknikföretagens stipendium är att ge 50 lärare möjlighet att stärka sin undervisning. I stipendieansökan motiverar lärarna vad de vill köpa in för pengarna, hur det skulle gynna teknikundervisningen samt hur denna ska utvärderas i efterhand.

– Vi hoppas att stipendiet kommer till nytta i lärarnas otroligt viktiga arbete med teknikämnet. Teknikintresse och teknikkunskaper hos barn och ungdomar är A och O för svenska företags möjligheter att utvecklas i landet, säger Li Ljungberg.

Ansökan om stipendiet görs på Teknikspanarnas hemsida. Söndag 7 december är sista dagen att ansöka. 

Mer om Teknikspanarna

Teknikspanarna är Teknikföretagens populära satsning som riktar sig till elever och lärare i årskurs 4-6. Projektet syftar till att utveckla och stimulera elevers naturliga nyfikenhet för teknik samt lyfta teknikundervisningen i grundskolan. Allt material och alla aktiviteter i Teknikspanarna utgår från teknikföretags verksamhet och visar yrkesroller samt ingenjörsförebilder. Både aktiviteter och material inom projektet är helt kostnadsfritt för skolor. Sedan starten har Teknikspanarna träffat flera hundratusen elever och tiotusentals lärare.