Världens största klomaskin ska öka trycket till det industritekniska programmet

Publicerad 11 april 2014 Senast uppdaterad 11 november 2014

Söktrycket till det industritekniska programmet är oroande lågt. Nu vill Teknikföretagen vända intresset för industriteknik genom att låta unga styra en gigantisk klomaskin via nätet.

Genom Storklon får unga på ett kul och udda sätt uppleva hur det kan vara att arbeta med industriteknik.

För lågt söktryck till det industritekniska programmet har de senaste åren skapat oro inom Sveriges industri med stort behov av välutbildad arbetskraft. En svensk teknikindustri som för varje år ökar kunskapsinnehållet och bli allt effektivare gör att det blir avgörande att se till att det finns kompetent arbetskraft till branschen.

Nu vill Teknikföretagen vända intresset för industriteknik genom att låta unga, redo att söka till gymnasiet, styra en gigantisk klomaskin via nätet.
 
-Vi behöver informera de som ska söka till gymnasiet att det här programmet finns och att det ger goda möjligheter till bra jobb, säger Tobias Eriksson, ansvarig för kompetensfrågor på Teknikföretagen.

- Att fånga den här målgruppens uppmärksamhet är en stor utmaning därför var vi tvungna att tänka lite okonventionellt. En traditionell informationskampanj räcker inte för att fånga ungdomarna i informationsbruset som finns idag, därför provar vi ett nytt kommunikativt grepp. Genom Storklon får unga på ett kul och udda sätt uppleva hur det kan vara att arbeta med industriteknik.
 
Världens största klomaskin är ett exempel på hur vi kan kombinera dagens tekniker, så som fjärrstyrda maskiner, realtidsdata och utbudet av elektronik uppkopplat till Internet. Ellen Sundh, Coda Collective, berättar hur klon kom till:
 
- Min roll i projektet är Creative Technologist och denna titel kommer verkligen till sin rätt här då det handlar om att kombinera olika tekniker på ett kreativt sätt. Programmera kretskort som kopplar upp sig till internet, sätta upp sensorer som håller koll på Storklon och med hjälp av strömsignaler kunna styra en stor travers. Allt detta som sedan levereras som en upplevelse på nätet.

Under perioden 11 april - 2 maj kommer 15-16 åringar runt om i landet att kunna prova på hur det är att styra världens största klomaskin på sajten storklon.se. Samtidigt kommer de ha chansen att belönas om de lyckas plocka upp lådorna med prylar- allt för att skapa den fängslande känslan av klomaskinerna på nöjesfälten.

Besök webben och testa själv världens största klomaskin påhttp://storklon.se/