Ungdomar lockas av ingenjörsyrket

Publicerad 21 november 2014 Senast uppdaterad 12 februari 2015

Teknikföretagens satsning Ingenjörsvägen är på plats under den pågående Gymnasiemässan i Älvsjö. – Vi lyfter fram alla möjligheter som finns inom ingenjörsyrket så att ungdomarna kan ha det i bakhuvudet inför gymnasievalet, berättar Emma Sabel, kommunikatör på Teknikföretagen.

Gymnasiemässan har drygt 25 000 besökare. I tre dagar konkurrerar över 170 gymnasieskolor om ungdomarnas uppmärksamhet. I Ingenjörsvägens monter uppmanas besökarna att tänka ytterligare ett steg framåt.

– Vill man ta den raka vägen till ingenjörsyrket är det ju bra att välja teknik eller natur i gymnasievalet, säger Emma Sabel.

– Men vi informerar även om de alternativa vägar som finns om man skulle komma på senare i livet att man vill bli ingenjör, till exempel via tekniskt basår.

Teknikföretagen har drivit projektet Ingenjörsvägen i flera års tid i syfte att inspirera fler unga att välja ingenjörsyrket. Kärnan i projektet är sajten ingenjörsvägen.se som innehåller personporträtt med ingenjörer, en söktjänst för ingenjörsutbildning samt svar på vanliga frågor. Den vanligaste frågan bland ungdomarna på gymnasiemässan är utan tvekan "Vad gör en ingenjör?". Vad som skiljer en högskoleingenjör från en civilingenjör är en annan fråga som ställs.

– Vissa kommer fram och säger att de vetat ända sedan lågstadiet att det är ingenjör de vill bli, vilket är väldigt kul såklart. Med dessa pratar vi om vilka olika inriktningar som finns på ingenjörsutbildningarna och hur positiv arbetsmarknaden ser ut.

Informationshungriga SYV:ar

Deltagandet i mässan ger även chans att träffa studie- och yrkesvägledare från hela landet.

– Det är väldigt värdefullt att prata med SYV:arna och ta reda på vilka utmaningar de har när de vägleder teknikintresserade elever. De är extremt hungriga på informationsmaterial och bjuder gärna in oss till olika mässor och informationsdagar ute på skolorna.

Emma Sabel tycker att mässan har varit väldigt givande hittills och hon menar att nyfikenheten på ingenjörsyrket är stor.

– Det ska bli spännande att stå här på lördag när många ungdomar kommer hit i sällskap av sina föräldrar. Tempot blir lite lugnare men samtalen kommer bli mer djupgående och frågorna ännu fler.