Österrikiska skolinspektörer inspireras av Teknikspanarna

Publicerad 24 september 2014 Senast uppdaterad 18 november 2014

Rektorer och skolinspektörer från Burgenland i Österrike var på studiebesök hos Teknikföretagen häromdagen. – Vi är här för att stjäla goda idéer, berättade skolinspektören Heinz Josef Zitz.

Den österrikiska delegationen och Teknikföretagens Li Ljungberg (andra från vänster)Foto: Emma Sabel

Fokus för dagen var Teknikföretagens olika projekt inom kompetensförsörjning. Li Ljungberg, som arbetar med utbildningsfrågor på Teknikföretagen, berättade hur samverkan mellan skola och företag med fördel kan se olika ut beroende på syfte, elevernas ålder och företagens olika förutsättningar. Hon berättade också om hur Teknikföretagen jobbar långsiktigt med att stärka teknikundervisningen i grundskolan och skapa mer attraktiva utbildningar på gymnasienivå.

Delegationen från Österrike var särskilt intresserade av projektet Teknikspanarna som riktar sig till lärare och elever i mellanstadiet.

– Vi har inget skolprojekt i Österrike som riktar sig till så pass unga elever. Det lät väldigt intressant och inspirerande, sa rektorn Johanna Dorner Resch.

– Trots de kvalitetsbrister som finns i teknikundervisningen i grundskolan, sticker Sverige ändå ut med att vara ett land som har teknik som eget ämne och teknikundervisning redan från årkurs i 1 i grundskolan. Det känns progressivt och brukar väcka en del tankar, säger Li Ljungberg.

I Österrike satsar man istället väldigt engagerat på de elever som redan valt en industriell inriktning för sin framtida karriär, men inte lika brett kring teknik generellt innan eleverna valt inriktning.

Utöver Teknikföretagen besökte österrikarna bland annat Thorildsplans gymnasium, Carlssons skola och Stockholm Science & Innovation School under sin fem dagar långa stockholmsvistelse. 

– Vi åker till ett nytt land varje år för att få ny inspiration. Det räcker att vi tar med oss en bra idé från varje land för att ge vårt eget skolsystem en boost, menade Heinz Josef Zitz.

Vilken idé de tar med sig hem från Sverige återstår att se.