Nytt och unikt avtal för tjänstemän på tekniktjänsteföretag

Publicerad 17 juni 2014 Senast uppdaterad 18 november 2014 av Anders Weihe

Sveriges ingenjörer och Unionen och den nya avtalsparten på arbetsmarknaden – Tekniktjänstearbetsgivarna – har i dag kommit överens om ett nytt och unikt kollektivavtal. Avtalet är skräddarsytt för tjänsteföretag inom industrin med enbart tjänstemän anställda.

Tre glada förhandlingschefer: Niklas Hjert, Camilla Frankelius och Anders Weihe. Foto: Karin Fjell

Den nya parten ingår precis som Teknikarbetsgivarna i Teknikföretagen och kommer därmed också vara delaktig i framtida märkessättande förhandlingar inom Industriavtalets ram. Det ökar legitimiteten för märkessättningen och den svenska modellen.

Det nya avtalet omfattar från start cirka 5 400 anställda på teknikkonsultföretaget ÅF, men öppnar upp för att fler tjänsteföretag inom industrisektorn ansluts.

– Det är naturligt att vi förändras i takt med företagen och många industriföretag blir allt mer renodlade tjänsteföretag och för dessa krävs litet annorlunda kollektivavtal, säger Anders Weihe, förbundsdirektör i Tekniktjänstearbetsgivarna.

 – Det känns bra att vi nu tecknat ett nytt avtal för industrinära tjänsteföretag. Det är ett viktigt område där vi har 2 000 medlemmar som är teknikspecialister med stor spetskompetens, säger Camilla Frankelius, förhandlingschef på Sveriges Ingenjörer.

– Avtalet tryggar bra arbetsvillkor inom den viktiga och växande tekniktjänstebranschen, däribland förmånen deltidspension som redan finns inom industrin. Detta är en förberedelse inför förhandlingarna 2016 om ökad pensionsavsättning och en större valfrihet för den enskilde tjänstemannen, säger Unionens förhandlingschef Niklas Hjert.