"Jag vill ha ett jobb med framtid"

Publicerad 12 december 2014 Senast uppdaterad 12 februari 2015

Jennifer Larsson är 17 år och går andra året på industritekniska programmet på Ullvigymnasiet. Jennifer visste en sak när hon valde utbildning, hon ville ha ett jobb så fort hon hade tagit studenten, därför valde hon el & energiprogrammet. Hon insåg dock snabbt att det inte vara något för henne och var på väg att hoppa av skolan när några kompisar fick henne att kolla in industritekniska programmet.

Jennifer Larsson Foto: Hedvig von Hofsten

- Jag kände direkt att det här var ett bra val för mig och eftersom jag var så skoltrött så gjorde det ingenting att jag inte fick automatisk högskolebehörighet. Det kan jag alltid fixa sedan.

Jennifer går i tvåan och än så länge är hon positivt överraskad.

- Det är mycket roligare och jag har lärt mig mer än jag trodde att jag skulle göra. All teori i början av ettan var tråkig, men när vi kom ut i verkstaden insåg vi att den var bra att kunna.

På Jennifers praktik har hon fått möjlighet att se hela företaget hon jobbar på.

- Jag åker runt med min handledare och får skruva och lära mig hur allting fungerar. Målet är att bli som honom, min handledare kan plocka isär och skruva ihop det mesta. Jag stormtrivs och det bästa är att mitt ordningssinne verkligen är en styrka här. De vill att jag ska prata med skolan så att jag kan få sommarjobb via Teknikcollege.

Halvvägs genom gymnasiet med sommarjobbet fixat närmar sig vuxenvärlden. När blir man egentligen stor?

- När man bor själv och kan betala sina räkningar. Just nu vill jag jobba som mekaniker. Det är roligt och ger pengar, så småningom kanske jag vill plugga till något coolt som helikopterpilot. Men det får bli sen, jag valde att gå gymnasiet, trots att jag var skoltrött, för att jag ville ha ett jobb med en framtid och det är viktigare för mig än att klättra i karriären.

Jennifer har en klar bild av vad som är en bra arbetsplats.

- Det viktigaste är att kollegorna är snälla, inte mobbas och bryr sig om varandra. Bra arbetare gör sin del av arbetet och lämnar inte kamraterna i sticket.

I "Det är ju ganska nice här - vad händer när industrin engagerar sig i skolan?" har vi samlat intervjuer med Jennifer och andra elever som går på det industritekniska programmet. Med denna publikation vill vi inspirera och uppmana till handling. Genom att lära av elever som vill arbeta inom industrin och arbetsgivare som drar nytta av samverkan vill vi visa att nyckeln till att attrahera morgondagens yrkesarbetare är de företag som involverar sig i utbildningen, inspirerar och ställer krav. Läs den här!