Inspirerande konferens ska lyfta teknikundervisningen

Publicerad 19 augusti 2014 Senast uppdaterad 18 november 2014

Workshops, föreläsningar och studiebesök stod på agendan när Teknikföretagen i mitten av augusti arrangerade en konferens för några av landets mest engagerade tekniklärare. – Detta har verkligen gett oss en nytändning inför skolstarten, säger Marita Gustavsson från Närlundaskolan i Askersund.

Foto: Emma Sabel

Konferensen inleddes av Eva Wigren, chef för avdelningen industriell utveckling på Teknikföretagen. Hon poängterade hur viktigt lärarnas engagemang är.

– Ni är extremt viktiga för våra medlemsföretag eftersom ni bidrar till att kompetensförsörjningen för de svenska industriföretagen säkras.

De medverkande tekniklärarna kom från grundskolor över hela landet. Syftet med konferensen var att ge lärarna ny inspiration till teknikundervisningen, att förankra och utveckla Teknikföretagens påverkansarbete kring grundskolan samt att bygga nätverk bland tekniklärare.

Bland annat diskuterades hur framtidens teknikundervisning bör se ut och man delgav varandra goda exempel på samverkan med teknikföretag. Lärarna påpekade att de har få mötesplatser idag och att de ibland känner sig isolerade. Därför var de extra glada över möjligheten att få delta i konferensen.

– Jag känner mig privilegierad som har fått vara med om detta, det har verkligen varit givande, berättar Marita Gustavsson.

Kreativitet och innovation på schemat

Gustav Källstrand från Nobelmuseet höll en föreläsning om kreativitet som avlutades med en Legoövning. Lärarna fick även besöka IBM Client Center i Kista utanför Stockholm för att lära sig mer om teknikens framsteg och framtid.

– Nyheterna från IBM kommer jag definitivt ha i bakhuvudet när jag undervisar, säger Erika Forss, även hon från Närlundaskolan.

– Det har varit en jättebra konferens på alla sätt, vi har fått massor av ny inspiration. Att kunna sitta ner och prata med andra tekniklärare ger otroligt mycket.

Konferensen avslutades med ett besök på Tekniska museet där en föreläsning med tillhörande workshop gick i innovationens tecken.

– Jag har verkligen fyllt på min kunskapsryggsäck och har nu massor av nya idéer på praktiska moment att göra med eleverna, berättar Erika Fors.

– Genom Teknikföretagens satsningar Teknikspanarna och Problemlösarna möter vi cirka 10 000 lärare per år. Genom tekniklärarkonferensen vill vi fördjupa relationen med några riktigt vassa tekniklärare och tillsammans med dem utveckla teknikundervisningen, säger Li Ljungberg Nilsson, som arbetar med grundskolefrågor hos Teknikföretagen.

– Det är viktigt att lyfta hur avgörande teknikämnet och tekniklärarna är för teknikföretag och därmed Sveriges välfärd.