Årets Problemlösare är utsedda!

Publicerad 15 december 2014 Senast uppdaterad 12 februari 2015

Högstadieklasser över hela Sverige har deltagit i höstterminens upplaga av Problemlösarna, Teknikföretagens satsning för årskurs 8 och 9. Eleverna har arbetat intensivt med att lösa ingenjörsuppdrag från olika teknikföretag och nu är tävlingen avgjord.

– Det är kul och proffsiga filmer som ungdomarna tagit fram. Problemlösarna är ett mycket bra initiativ och vi hoppas att det väcker teknikintresset hos många unga, säger Björn Sandberg vid ABB.

ABB är ett av 26 teknikföretag som deltagit i Problemlösarna med ett ingenjörsuppdrag. Eleverna har kunnat välja bland många varierande uppdrag att lösa. Lösningarna har spelats in på film och laddats upp på Problemlösarnas hemsida. Tävlingen bedömdes i kategorierna ”Bästa film”, ”Mest innovativa lösning” samt ”Mest framtidspotential i lösningen”.

Emma Sabel, ansvarig för projektet vid Teknikföretagen, menar att nivån denna termin har varit hög.

– Vi har fått in jättebra bidrag till tävlingen och vår jury har haft väldigt svårt att välja vinnare, berättar hon.

”Det är kul att delta”

Genom Problemlösarna vill Teknikföretagen påverka teknik- och ingenjörsintresset hos ungdomar redan i högstadiet. Syftet med projektet är att ge landets högstadieelever en verklig bild av industrin och ingenjörsyrket samtidigt som tekniklärarna får stöttning i undervisningen. Problemlösarna innehåller konkret lektionsmaterial för flera lektioner som förbereder eleverna på arbetet med ingenjörsuppdragen.

– Det är andra året som mina elever och jag deltar i Problemlösarna. Tävlingens uppdrag passar väl in i skolans kursplan i både SO och NO men framförallt i teknik. Förslagen på förberedande lektioner är bra och uppdragen är lagom utmanande. Alla kan delta och komma med idéer. Det är kul att delta! säger Sofie Johansson, lärare vid Rosenlundsskolan där en grupp elever i år tog hem tredje pris i kategorin ”Mest innovativa lösning”. Eleverna designade en permobil som underlättar utomhusaktivitet för barn.

Läs mer om projektet på www.problemlosarna.nu

Är ni medlemsföretag till Teknikföretagen och vill delta i projektet? Kontaktaproblemlosarna@teknikforetagen.se.