Alla lärare ska antagligen inte ha löneökningar

Publicerad 24 oktober 2014 Senast uppdaterad 18 november 2014 Kontaktperson: Anders Weihe

Att utan vidare satsa extra pengar till lärarlöner riskerar att ge felaktiga signaler och negativa effekter om de bara skickas in till förhandlingarna, säger Teknikföretagens förhandlingschef Anders Weihe som menar att det då kommer att trycka upp lönenivåerna i den kommunala sektorn.

Man kan inte korrigera lärarlönernas kräftgång genom att utan vidare lägga in 3 miljarder i en avtalsrörelse utan det kräver en mycket mera långsiktig och genomtänkt plan där man bl a måste hitta något sätt att styra höjningarna till de skickliga lärarna. Foto: Eva Lindblad

– Förutom att det hotar normeringen blir det destruktivt då det är strategiskt viktigt att främja kvalitet i skola framför kvantitet.

– Lärarlönerna har relativt gått kräftgång under 30-40 år och det är en avgörande orsak till att det är alldeles för få sökande till lärarutbildningarna. Men att korrigera det kan inte göras genom att utan vidare lägga in 3 miljarder i en avtalsrörelse utan kräver en mycket mera långsiktig och genomtänkt plan där man bland annat måste hitta något sätt att styra höjningarna till de skickliga lärarna. Och det kommer inte fungera så länge kommunerna är arbetsgivare för lärarna, säger Anders Weihe.