Uppdrag export

Publicerad 24 oktober 2013 Senast uppdaterad 3 november 2014

Tänk dig ett företag vars enda uppgift är att hjälpa dig exportera mera. Som ser till att dina kunder har råd att köpa dina produkter och att du får betalt vid leverans. Låter det utopiskt? Det är det inte. Företaget heter Svensk Exportkredit, ägs av staten och har uppdraget att främja svensk export.

Nu vill Svensk Exportkredit nå ännu fler svenska exportföretag. Till att börja med de 350 som omsätter mer än 50 miljoner euro, men också de mindre företag som liksom LarssonSweden ännu inte hunnit växa sig så stora. Foto: Eva Lindblad

Bromöllaföretaget LarssonSweden med 40 anställda är ett av de företag som fått hjälp av Svensk Exportkredit, SEK.

– Det kändes 100 procent säkert. Vi fick betalt vid leverans och kunden betalade av till SEK. Och det innebar inte så mycket jobb för oss, mer för SEK och vår kund, säger Jörgen Larsson, vd LarssonSweden.

Det var i samband med exporten av en stärkelseutvinningsmaskin till Paraguay som LarssonSweden fick upp ögonen för SEK.  Från den första kontakten med SEK till betalning tog det uppemot ett halvår. Men SEK:s finansiering underlättade affären.

– Bankräntorna i Paraguay är skyhöga. Vår kund var tacksam för hjälp med finansieringen. Det blev billigare för dem och grädde på moset i affären, säger Jörgen Larsson.

Ofta är det helt avgörande för affären att LarssonSweden kan hjälpa kunden med finansieringen. Särskilt i Kina men också i Sydamerika där kunderna ofta är små och räntorna höga. Där kan till exempel SEK:s finansiering göra affären mer attraktiv.

– Det är en jättehjälp för exportföretag, säger Jörgen Larsson.

I Sverige görs exportkrediter i ett samarbete mellan SEK, affärsbanker och Exportkreditnämnden, EKN. Banken arrangerar exportkrediten, EKN försäkrar betalningsrisken i affären och SEK finansierar affären. Exportören får betalt vid leverans och exportörens kund betalar av lånet under ett antal år.

Svensk Exportkredit ägs av staten och har uppdraget att främja svensk export. Efter femtio år i branschen deltar de ofta i de internationella affärerna hos Sveriges 100 största exportföretag. Nu vill de nå ännu fler svenska exportföretag. Till att börja med de 350 som omsätter mer än 50 miljoner euro, men också de mindre företag som liksom LarssonSweden ännu inte hunnit växa sig så stora.

Detta är ett sammandrag av en längre artikel om exporthjälp i vår e-tidning t:.Läs den längre artikeln här!