Teknikcollege viktig plattform för morgondagens kompetensförsörjning

Publicerad 20 november 2013 Senast uppdaterad 3 november 2014

Teknikcolleges rikskonferens 2013 var en fullspäckad dag som andades positiv tillförsikt och framåtanda. Företagsrepresentanter, politiker och arrangörer var alla rörande eniga, Teknikcollege är en viktig plattform för att diskutera morgondagens kompetensförsörjning.

Utbildningsminister Jan Björklund var en av dagens talare. Foto: Måns Nilsson

Närmare 300 deltagare intog den 6e november Aros konferenscenter i Västerås när Teknikcollege arrangerade sin årliga rikskonferens. Deltagarna, representanter för utbildningsanordnare, näringsliv och organisationer, var på plats för att nätverka och utbyta erfarenheter med gamla och nya vänner som arbetar inom Teknikcollegekonceptet.

Programmet för dagen var digert, något Teknikföretagens vd Åke Svensson konstaterade när han klev upp på scen.

- Sverige behöver industrin och industrin behöver en ständig kompetenstillströmning. Kreativa och duktiga människor som kan ansvara för framtidens innovationer och produkter. På en global marknad är konkurrensen mördande och våra teknikföretag måste vinna affärer varje dag, vår välfärd hänger på att de vinner de affärerna. För att fortsätta vinna de affärerna måste våra företag ha världens bästa anställda, i en globaliserad värld är kreativiteten Sverige styrka.

Åke Svensson övergick sedan till att lyfta Teknikcollege och alla duktiga lärare som verkar på skolorna. Det är tack vare lärarna och företagen Teknikcollegeanslutna skolor kan fortsätta utbilda kreativa och duktiga elever år efter år.

- Industrin rymmer spännande jobb och möjligheter. Vad som än händer och hur framtida yrken kommer se ut är det ändå så att teknik- och ingenjörsutbildningar alltid kommer vara en bra bas att stå på.

Han avslutade med att tacka hela salen för det jättejobb de gör för industrins framtid, och såg fram emot att dagens fortsatta diskussioner om kompetensförsörjning.

Sverige är och ska förbli en industrination

En annan tongivande man på plats var Sveriges utbildningsminister Jan Björklund som inledde sitt anförande med att Sverige är och ska förbli en industrination – en kommentar som möttes av publikens jubel. Jan Björklund diskuterade sedan runt sina år som utbildningsminister och de reformer som sjösatts under alliansens styre. Efter att ha redogjort för teknikprogrammets nyheter med ett fjärde år och möjligheten att läsa produktion eller design stannade han till vid industritekniska programmet.

- Programmet måste reformeras. I industrin vet man att dagens industriarbete är ett avancerat yrke. Ett yrke som utvecklats påtagligt och som väntar ännu mer utveckling. Monotona arbetsuppgifter har utvecklats till en kompetens som snarare är processteknikern eller styr- och regler. Den här utvecklingen måste skolan hänga med i, sade Jan Björklund.

Han jämförde hur gårdagens gymnasieingenjör är dagens industriarbetare och därför tillsätts nu en utredning för att utveckla teknikprogrammet med en yrkesexamen med industriell inriktning.

Utbildningsministern konstaterade avslutningsvis att söktrycket till civilingenjörsprogrammen på universitetet ökat med 50 procent och att Sverige är etta i Europa och tvåa i världen på forskning i nära samverkan med näringslivet.

Med långsiktig kompetensförsörjning som mål

Efter lunchen väntande seminarier under en mängd rubriker. Ett av dessa var  ”Ökad kvalitet i utbildningen genom internationell samverkan” där Jessica Öberg från Saab Arboga höll ett inspirerande anförande om hur Saab samverkar med utbildningsväsendet från förskola till universitet.

Incitamentet till samverkan var som så många gånger förr ett växande kompetensförsörjningsbehov som inte såg ut att lösas av sig självt. Med en långsiktig kompetensförsörjning som målsättning skred de till verket och idag möter Arbogas grundskoleelever företaget vid minst tre tillfällen under sin skolgång. Efter avslutad grundskola väntar möjligheten att komma in på en av de åtråvärda platserna på Saabs tekniska gymnasium. Där väntar utöver en sedvanlig studieförberedande utbildning även kurser i flygteknik, övervakning, spaning, kommunikation, ledning, logistik och säkerhet. Under skolgången träffar eleverna kontinuerligt personal från Saab som på olika sätt bidrar till utbildningen.

En intensivkurs i engelska utomlands kompletterar den vanliga engelskundervisningen och i åk2 och 3 erbjuder Saab sommarpraktik för eleverna. Oavsett vad som väntar efter gymnasiet fortsätter Saab hålla kontakten med sina adepter genom ett mentorskap där eleverna kan få hjälp med allt från universitetsval till kontakter med Saab i Linköping.

Jessica Öberg berättade engagerat och seminariedeltagarna lyssnade imponerat, det är tydligt att Saab löst den gordiska knut många företag och kommuner brottas med.

Teknikcolleges rikskonferens 2013 var en fullspäckad dag som andades positiv tillförsikt och framåtanda. Konferencieren Leila Khammaris återkommande uppmaningar till nätverkande och erfarenhetsutbyte bidrog till att många nya kontakter kunde knytas, precis som det ska vara. Företagsrepresentanter, föreläsare och arrangörer var alla rörande eniga, Teknikcollege är en viktig plattform för att diskutera morgondagens kompetensförsörjning.