Nu börjar jakten på Årets Problemlösare

Publicerad 13 februari 2013 Senast uppdaterad 1 november 2014

Vårens omgång av Problemlösarna – Sveriges störigaste klass har startat och drygt 60 klasser runt om i Sverige hjälper teknikföretag att lösa ingenjörsuppdrag på sina lektioner.

Förra årets vinnare Denise Ravinale, Amanda Lindström, Josefin Prstojevic och Sandra Muhonen gav förslag på hur takttiden på Scania ska kunna förbättras. Foto: Linnéa Ahlén

Ett ingenjörsuppdrag är en arbetsuppgift som en ingenjör på ett företag skulle kunna utföra i sitt dagliga arbete och det är just det som eleverna ska få prova på – hur en ingenjör jobbar på riktigt.

I vårens omgång av Problemlösarna deltar såväl stora som mindre företag och de har tagit fram ett brett utbud av ingenjörsuppdrag. Till exempel får eleverna hjälpa till att designa nya produkter, hitta nya funktioner eller användningsområden till företagets produkter eller kanske hitta nya marknader. Men det kan också handla om att fundera över sätt att göra företagets produktion mer miljövänlig, inköp av nya maskiner och framtagande av specialanpassade verktyg.

Eleverna löser ingenjörsuppdragen under några veckor fram till början av mars då det blir dags att besöka företaget och redovisa lösningarna i skarpt läge. Det är efter redovisningen som företagen kan nominera eleverna till tävlingen där de kan bli ”Årets Problemlösare” och vinna en studieresa för hela klassen.

Problemlösarna – Sveriges störigaste klass är en fortsättning på ”Felix stör en ingenjör” och ”Sveriges störigaste sommarjobb” och syftar till att ge unga en positiv bild av industrin.