"Jag vill lyfta upp mitt företag som en viktig del i landets ekonomi"

Publicerad 21 november 2013 Senast uppdaterad 3 november 2014

Magnus Troberg, som driver företaget Troberg Technology i Linköping, anser att alltför många inte förstår företagens roll för landets ekonomi.

Magnus Troberg

– Jag pratar om företagande i lunchrummet på jobbet och med folk jag möter. De konkreta exempel som lyfts fram i initiativet ”Sverige tar matchen” är bra att använda. När jag säger att vårt företag bidrar med skatteresurser som räcker till nio förskoleplatser om året förstår de flesta vad jag menar och ser sambandet på ett tydligare sätt.
 
Att vara företagare är en livsstil som inte alltid är särskilt glamorös, enligt Magnus. Han upplever att vissa ser på honom och andra företagare som några som driver eget för att få åka omkring i en fin bil och tjäna drösvis med pengar.
 
– Fokus borde istället ligga på att ge människor kunskap om vad företagen bidrar med. Ett sätt för mig att rikta strålkastarljuset på detta har varit att lägga upp informationen på vår hemsida och Facebook-sida.  Jag vill lyfta upp mitt företag som en viktig del i landets ekonomi och försöker skapa ringar på vattnet genom detta.

7 bypassoperationer, 9 förskoleplatser eller 37 083 skolluncher

Troberg Technology är en finmekanisk legotillverkare. Många av produkterna som företaget tillverkar säljs till kunder som i sin tur exporterar slutprodukterna.
 
– Det innebär att vi är beroende av världsmarknaden på gott och ont. Globaliseringen är i grunden något positivt, men den gör oss också väldigt sårbara. Detta önskar jag att alla skulle vara mer medvetna om. Jag skulle gärna se en större ödmjukhet gentemot företagare, både från politiker och gemene man, säger Magnus.
 
Troberg Technology i Linköping och deras 8 anställda bidrog förra året med ca 1 100 000 i skatt. Det motsvarar ungefär kostnaderna för 7 bypassoperationer, 9 förskoleplatser eller 37 083 skolluncher.