Fackligt nej banar väg för osäkerhet och konfliktrisk

Publicerad 1 april 2013 Senast uppdaterad 1 november 2014

– Det är beklagligt att facken inte velat komma överens med oss om ett nytt avtal trots att vi från arbetsgivarhåll gjort stora ansträngningar för att finna lösningar. Det säger Teknikföretagens vd Åke Svensson efter det att arbetsgivarna svarat ja men facken nej till medlarnas bud.

Risk för ökad huggsexa på den svenska arbetsmarknaden. Det går ut över jobben och tillväxten. Foto: Eva Lindblad

– Den slutliga hemställan var på en hög nivå men viktiga allmänna villkorsfrågor gjorde att vi ändå kunde svara ja, säger Åke Svensson.

Facken verkar emellertid inte ta hänsyn vilka kostnader industrin klarar. Arbetslösheten är hög och det är naturligtvis ohållbart om våra arbetskraftskostnader fortsätter att vara högre än omvärldens. Dessutom är jag bekymrad över den bristande respekt för Industriavtalet som man uppvisat, fortsätter Åke Svensson.

– En konkurrenskraftig industri i Sverige är avgörande för utvecklingen av landets välfärd men nu finns ökad risk för huggsexa på den svenska arbetsmarknaden. Det går ut över jobben och tillväxten. Detta i ett läge då företagen behöver stabila planeringsförutsättningar i den tuffa konkurrenssituationen på den internationella marknaden.

Nu vidtar fortsatta förhandlingar enligt den ordning som finns i Industriavtalet.