Elevers förslag räddar liv - polaroidglas i rutan

Publicerad 1 november 2014

Noa, Tiffany, Matilda, Brinde och Dorian, elever i klass 9 teknik från Rudolf Steinerskolan i Norrköping är årets Problemlösare 2013. Polaroidglas i vindrutorna är elevernas föreslag för att lösa ett vanligt trafiksäkerhetsproblem – att bländas av solen.

Elever med ett vinnande koncept.

Uppdraget är gjort för bilsäkerhetsföretaget Autoliv, vars andra produkter årligen räddar cirka 25 000 liv.

Problemlösarna är ett projekt som drivs av Teknikföretagen där elever i årskurserna 8 och 9 får prova på det kreativa och spännande ingenjörsyrket, genom att lösa riktiga ingenjörsuppdrag från företag.
 
- Det är innovativt att eleverna använder en teknik från ett annat område, som i det här fallet med solglasögon, för att lösa ett trafiksäkerhetsproblem. Sedan har de tänkt på att det kan finnas en marknad både för nya bilar och för äldre bilar, säger Mats Sundin, uppdragsgivare på Autoliv.

Sverige beroende av duktiga ingenjörer


Syftet med Problemlösarna är att ge unga en positiv bild av industrin och öka antalet sökande till tekniska utbildningar. Förutom att göra en insats för framtidens kompetensförsörjning får företagen som deltar möjlighet att ta del av nya idéer och perspektiv genom elevernas lösningar.
 
- Årets vinnande förslag är ett väldigt bra exempel på att de bästa innovationerna kan finnas i vår absoluta närhet, men när de används på annat sätt så blir de som nya. Jag blir lycklig av att få ta del av dessa unga elevers geniala och kreativa idéer. Det bådar gott för Sveriges välfärd som är beroende av duktiga ingenjörer och yrkesarbetare – och det behövs fler, säger Åke Svensson, vd för Teknikföretagen och själv ingenjör.

Årets Problemlösare visar god förståelser för företagets utmaningar


Nygårdsskolan i Göteborg kom på andra plats med sin idé om användningsområden för transportband på restauranger. På tredje plats kom Kunskapsakademin i Sundsvall som hjälpt Permobil med ny design. Juryns val föll slutligen på Rudolf Steinerskolan i Norrköping med följande motivering:
 
”Årets Problemlösare har visat god förståelse för företagets utmaning att hitta nya produkter som gör bilkörning säkrare. Noa, Tiffany, Matilda, Brinde och Dorian från Rudolf Steinerskolan i Norrköping har med stort engagemang för uppgiften undersökt ett verkligt behov och använt befintlig teknik för att utveckla en lösning på ett trafiksäkerhetsproblem. Gruppen har balanserat nytänkande med sinne för verkligheten och presenterat en lösning som skulle kunna implementeras i framtiden.”