Elever ser nya användningsområden för innovationer

Publicerad 1 november 2013 Senast uppdaterad 3 november 2014

Uppfinningsrikedomen var stor när eleverna från Carlshöjdsskolan i Umeå på uppdrag av teknikföretaget Indexator tog fram nya användningsområden för en av företagets produkter.

Indexator Rototilt Systems är världsledande på rotatorer och tiltrotatorer för bland annat entreprenadmaskiner, skogsbruk och materialhantering. En tiltrotator gör det möjligt att rotera och tilta, eller vinkla, skopor och andra redskap i en och samma rörelse. Elevernas uppdrag var att ta fram nya användningsområden för en Rototilt (tiltrotator).

– Elevernas presentationer imponerade! De var intressanta, höll hög klass och visade på stor uppfinningsrikedom, säger Peter Strömberg, HR-chef på Indexator Rototilt Systems. 

Bland de många nya användningsområden som åttan från Carlshöjdsskolan föreslog kan nämnas roterande stolar till tåg,  roterande tv-fästen, och en roterande fönsterputsmaskin.

– Vi är jättenöjda och har dessutom presenterat några av elevernas presentationer på vårt intranät för att även visa internt i företaget att vi jobbar med framtiden, säger Peter Strömberg.

Samarbetet mellan Carlshöjdsskolan och Indexator Rototilt Systems är en del av Teknikföretagens ungdomssatsning ”Problemlösarna – Sveriges störigaste klass” där eleverna får lösa riktiga ingenjörsuppdrag åt teknikföretag. Problemlösarna är en fortsättning på ”Felix stör en ingenjör” och ”Sveriges störigaste sommarjobb” och syftar till att ge unga människor en positiv bild av industrin.