3 000 elever testar ingenjörsyrket

Publicerad 9 september 2013 Senast uppdaterad 1 november 2014

Nu har terminen börjat för ”Problemlösarna – Sveriges störigaste klass” där drygt 3 000 elever i årskurs åtta och nio hjälper teknikföretag att lösa ingenjörsuppdrag.

2013 års Problemlösare: Noa, Tiffany, Matilda, Brinde och Dorian från Rudolf Steinerskolan i Norrköping. Polaroidglas i vindrutorna var elevernas förslag för att lösa ett vanligt trafiksäkerhetsproblem – att bländas av solen.

Ett ingenjörsuppdrag är en arbetsuppgift som en ingenjör på ett företag skulle kunna utföra i sitt dagliga arbete och det är just det som eleverna ska få prova på – hur en ingenjör jobbar på riktigt.

I höstens omgång av Problemlösarna deltar ett trettiotal företag och de har tagit fram ett brett utbud av ingenjörsuppdrag. Till exempel får eleverna hjälpa till att designa nya produkter, hitta nya funktioner eller användningsområden till företagets produkter eller kanske hitta nya marknader. Men det kan också handla om att fundera över sätt att göra företagets produktion mer miljövänlig, inköp av nya maskiner eller framtagande av specialanpassade verktyg.

Eleverna löser ingenjörsuppdragen under några veckor fram till början av november då det blir dags att besöka företaget och redovisa lösningarna i skarpt läge. Det är efter redovisningen som företagen kan nominera eleverna till tävlingen där de kan bli ”Årets Problemlösare”.  En vinnare utses i var och en av Teknikföretagens fem regioner. Priset är 10 000 kr per klass som ska användas till en studieresa i teknikens tecken.

Problemlösarna – Sveriges störigaste klass är en fortsättning på ”Felix stör en ingenjör” och ”Sveriges störigaste sommarjobb” och syftar till att ge unga en positiv bild av industrin.