Sommaravslutningar och tid för diskussioner

Publicerad 2015-06-12 av Per Fagrell

Nu är tiden inne för olika avslutningar. I veckan var jag på en kollegas disputation och efterföljande disputationsfest och det har varit skolavslutning i barnens skola. Och äntligen har det kommit lite sommarvärme också.

Under vårterminen har jag varit extern handledare till ett exjobb på KTH som handlar om tekniskt basår, en slags förutbildning för de som inte har rätt behörighet för att söka till exempelvis en ingenjörsutbildning. En väldigt intressant studie inom ett område som det inte verkar som om någon annan har studerat på många, många år. Tyvärr blir inte exjobbet färdigt nu innan sommarlovet utan det skrivs färdigt under sommaren. Fast det kanske är tur det, jag har fullt upp ändå. I veckan har jag också hunnit med att träffa en student på KTH som ska göra ett utredningsarbete om övergång från studier till arbetsliv åt Teknikföretagen i sommar. Ett sommarjobb helt enkelt. Jag tror det blir ett jättebra arbete som jag säkert får anledning att återkomma till i ett senare inlägg.

Även om det som vanligt är fullt upp så har nog tempot sjunkit något ändå. När jag väl sätter mig i doktorandrummet på KTH, som jag delar med två doktorander och en helt nybliven doktor, så har det den sista tiden funnits lite tid över till diskussioner. Och då känner jag att det är ju därför jag är doktorand och har sökt mig till just den här gruppen. Idag på förmiddagen hade t.ex. jag och kollegan Johan en diskussion om Karl Weicks artikel om ”Educational Organizations as Loosely Coupled Systems” från 1976 och vad som har hänt inom det området sen dess. Och alldeles nu hade vi en diskussion om olika trender inom högskolevärlden och hur högskolor reagerar och agerar på yttre och inre tryck från olika intressenter. Oerhört intressant och utvecklande. Det måste helt enkelt finnas tid för sådant för att man ska få nya infallsvinklar och idéer och för att skärpa sina egna argument och ståndpunkter. Jag hade lika gärna kunnat sitta hemma och jobba idag, men då hade jag ju missat allt detta. Bra val att åka till KTH med andra ord.

I år är första gången på länge som jag inte ska åka till Almedalen, det krockar med en konferens i Orléans som jag ska åka till. Mina kollegor på Teknikföretagen jobbar som galningar med att få till sina seminarier till Almedalen. Jag tycker att det ska bli rätt skönt att inte åka till Almedalen i år, det har blivit så stort och så spretigt och jag undrar vad man egentligen får ut av sin närvaro där. Men det är klart, alla som man tänkt träffa under ett helt år är ju där på samma ställe så som en plats för nätverkande så är det bra. Jag ska hålla i en presentation på konferensen i Orléans så jag har väl också en del att förbereda, men det tar vi efter helgen.

Jag vet inte om det kan kallas sommarmusik direkt, men den senaste tiden har jag lyssnat mycket på Deep Purple – Stormbringer. Deep Purples uppsättning som brukar kallas Mark III med David Coverdale och Glenn Hughes som delar på sångmikrofonen är i mina öron den bästa uppsättningen som Deep Purple någonsin har haft. Helt genialiskt med en bluesigare/funkigare/poppigare hårdrock än vad den kanske mer kända Mark II, med Ian Gillan på sång, presterade.

Doktorandbloggen

Hej! Jag heter Per Fagrell och jobbar halvtid med kompetensförsörjningsfrågor på Teknikföretagen. Den andra halvan är jag industridoktorand på KTH där jag forskar om hur man utvecklar ingenjörsutbildningar. Den här bloggen handlar om min resa från doktorand till disputation