Har det hänt nåt?

Publicerad 2015-05-04 av Per Fagrell

Det var ett tag sen jag skrev en bloggtext senast. Faktiskt drygt två månader sen. En av anledningarna till uppehållet är att vi har gjort om Teknikföretagens hemsida och då passade vi på att göra en liten utvärdering av denna blogg. Med utfallet att jag ska fortsätta skriva regelbundet. Bra beslut tycker jag, för det är inte så dumt att få skriva av sig på detta sätt då och då. Men du som läser får gärna komma med mer feedback till mig, i kommentarsfält eller direkt i e-post. Vad tycker du om det jag skriver? Vad vill du läsa om?

En anledning till uppehållet är att jag har varit upptagen med annat. Mycket annat, när jag ser tillbaka vad som hänt sen slutet av februari. På forskningsfronten är två kurser är avklarade; en statistikkurs och en om ingenjörsutbildningens utveckling och historia. Fjorton nya poäng är inkasserade sen sist med andra ord. Heja! Jag har dessutom hunnit med att skriva bidrag till två olika konferenser, det ena har fått godkänt utan förändringar, det andra väntar jag på besked om. Jag och en doktorandkollega har också varit en vecka i Ålborg där vår huvudhandledare finns till vardags. Det var nyttigt, värdefullt och trevligt att bara vara på Ålborgs universitet och lära känna den miljön lite mer, men huvudpoängen för oss båda var att komma iväg en period för att sitta och läsa och skriva i relativ ostördhet. Det främsta resultatet av den tiden var för min del att jag äntligen fick tid att revidera den svenska rapporten om mitt första doktorandprojekt, det om adjungerade professorer. Det är en bit kvar innan rapporten är helt färdig, men den måste bli klar innan sommaren. Och samtidigt ska jag börja på en artikel till en tidskrift, målet är att ha ett utkast klart innan semestern. Nu har jag hållit på med det här projektet sen december 2013 och ärligt talat så börjar jag bli lite trött på det. Men alla delar ska i mål!

På ”hemmafronten” på Teknikföretagen är det också intensivt. Ett nytt nationellt system för granskning och utvärdering av högskoleutbildningar är på gång. Ett förslag till ramverk har skickats ut på remiss från utbildningsdepartementet. Om och när det förslaget sen passerar riksdagen så vidtar ett snabbt utvecklingsarbete på Universitetskanslersämbetet. Systemet ska enligt tidplan vara igång vid årsskiftet. Det är alltså nu, och inte senare, som det finns en möjlighet att påverka systemets utformning. Och det vill vi göra, med påföljden att det blir en del att ta tag i just nu. Samtidigt har uppmarschen börjat till nästa forsknings- och innovationsproposition. Det kommer vanligen en sådan proposition en gång per mandatperiod och regeringen har aviserat att den ska komma i slutet av 2016. Denna gång ska även frågor om högskoleutbildning inkluderas i propositionen. Teknikföretagen har traditionellt sett varit ivriga på att försöka påverka forskningspropositioner och det är inte något undantag denna gång. Därför är vi redan på väg ur startblocken och ska sätta ner foten om hur vi från vår horisont vill att framtida forsknings-, innovations- och högskolesatsningar ska se ut. Vilket också ger en del arbetsuppgifter just nu.

Till dessa arbetsuppgifter krävs det musik med lite mer intensitet än vad jag tipsat om tidigare. En rejäl dos Ben Folds Five kan nog göra susen och få fram lite kreativitet och produktivitet. För den som till äventyrs inte känner till denna fantastiska trio (självklart, vad annars?) så har de själva beskrivit sin musikstil som ”punk rock for sissies”. Passar utmärkt för en byråkrat och doktorand som behöver lite inspiration.

 

Doktorandbloggen

Hej! Jag heter Per Fagrell och jobbar halvtid med kompetensförsörjningsfrågor på Teknikföretagen. Den andra halvan är jag industridoktorand på KTH där jag forskar om hur man utvecklar ingenjörsutbildningar. Den här bloggen handlar om min resa från doktorand till disputation