Summering av året

Publicerad 2014-12-19 av Per Fagrell

Så här års kan det vara på sin plats att försöka summera året som gått. Det har ju i mitt fall inneburit ganska stora förändringar i min arbetssituation och därmed också för hela min livssituation. Det här med att jag har börjat doktorera märks både på jobbet och hemma. För första gången på nästan 20 år har jag satt mig i skolbänken igen och haft regelrätta föreläsningar, lektioner och seminarier. Och läxor och inlämningsuppgifter. Än så länge finns bara 11,5 högskolepoäng inregistrerade i Ladok, men när läsåret 14/15 är slut hoppas jag att det står 38 på slutraden i stället. Men mitt förra blogginlägg fokuserade ju på kurser så nog om det här.
Förra veckan var jag på Högskolan i Skövde för styrelsemöte. Ett viktigt och roligt uppdrag där jag får möjlighet att komma ännu lite djupare i insikterna om hur ett lärosäte styrs. Extra roligt att komma till en högskola som visserligen är ganska liten och sårbar, men som kämpar på och kan visa upp goda resultat för sitt slit. Nu senast meddelar högskolan att man fått finansiering för ny spännande forskning inom området där man är erkänt starka. Dessutom visar en ny rapport av Mats Ericson, professor på KTH och ordförande i SULF, att de utbildningar som utvärderats av Högskoleverket/Universitetskanslersämbetet står sig mycket väl i konkurrens med andra lärosäten. Det är till och med så att Skövde är bästa högskola (eller Södertörn beroende på hur man väljer att tolka siffrorna) och kan mäta sig med utbildningarna på de stora ”gamla” universiteten. Se figur 7 i den här rapporten.
Det känns bra att jag har en anledning att besöka Högskolan i Skövde regelbundet. Och KTH är jag ju ofta på. Men det var nog länge sen som jag besökte så få universitet och högskolor som i år. Om jag räknar rätt har jag bara besökt fem lärosäten under 2014. Det brukar bli minst tio varje år. Nu träffar jag ju personer från många lärosäten i andra sammanhang, på konferenser, på möten etc., men det är ändå inte riktigt samma sak. Så inför 2015 har jag redan planerat in några resor och besök runt om i landet, exempelvis vet jag redan nu att jag ska till Högskolan Väst i februari och Linnéuniversitetet i maj.
Minst lika viktigt för mig som ska representera Teknikföretagen är förstås att träffa medlemsföretag och lyssna av vad de tycker och tänker. Under slutet av hösten har vi tillsammans med fackförbundet Unionen haft ett litet projekt om kompetensutveckling i företag. Där har vi i ett par workshops träffat en handfull företag och diskuterat kompetensutveckling ur lite olika synvinklar. Oerhört nyttigt och lärorikt inom ett område som jag inte har haft anledning att jobba med på 15 år. Liknande projekt måste jag planera in nästa år så att jag ”tvingas” träffa fler av våra företag.
På ett mer personligt plan hade jag två nyårslöften för i år. Bägge har misslyckats. Jag ville gå upp (ja upp!) lite i vikt och jag skulle bli blodgivare. Strategin för att gå upp i vikt var att träna mer och därmed öka behovet av att äta mer. Jag har visserligen tränat mycket mer än tidigare, men jag har ändå tappat tre kilo. På det hela taget spelar det väl ingen roll, huvudpoängen var väl att jag skulle ta hand om min åldrande kropp lite bättre. Att jag inte blivit blodgivare är bara ren lathet. Blodgivarbussen stannar regelbundet både utanför Teknikföretagen och KTH, problemet är väl att man ser den när man är på språng hem för att hämta barnen. Här finns en klar förbättringspotential!
Med det sagt så avslutar jag nu årets bloggande. Väl mött nästa år!

Doktorandbloggen

Hej! Jag heter Per Fagrell och jobbar halvtid med kompetensförsörjningsfrågor på Teknikföretagen. Den andra halvan är jag industridoktorand på KTH där jag forskar om hur man utvecklar ingenjörsutbildningar. Den här bloggen handlar om min resa från doktorand till disputation