Nya politiska vindar

Publicerad 2014-11-05 av Per Fagrell

Det här blogginlägget får mer karaktären av en politisk kommentar, men det är ju det som jag jobbar med när jag inte doktorerar så det upptar en stor del av min vardag.
Väntan på hur maktskiftet efter valet i september påverkar högskolepolitiken är nu över. Åtminstone till viss del. När höstbudgeten presenterades för någon vecka sen så avslöjades ju också hur det första försöket att samarbeta mellan regeringspartierna Socialdemokraterna och Miljöpartiet har gått. Och hur vallöften infrias eller raseras. Inom högskoleområdet fanns väl egentligen inte så mycket nytt att vänta sig, det är ju sällan som forskning och högre utbildning kvalificerar sig som de mesta brännande valfrågorna. Att den nya regeringen skulle utlova fler utbildningsplatser på högskolan var inte otippat, men sättet att finansiera det var desto mer oväntat. Om jag har förstått budgeten rätt så ska de nya platserna delvis finansieras genom att Svenska Institutet dels ska dra in på möjligheten att bedriva svenskundervisning i utlandet, dels genom att antalet stipendier till utländska studenter minskas radikalt, från 500 stipendier till 25. En debattartikel i DN belyser delar av problemet. Den tar även upp en annan och kanske även mer grundläggande del av frågan, nämligen att Sverige saknar en strategi för internationalisering av den högre utbildningen. Det är förstås lättare för en regering att i princip avsluta all stipendieverksamhet om man inte vet varför man har den. När avgifterna för utländska studenter infördes 2011 ville utbildningsdepartementet att stipendie¬verksamheten skulle öka mycket kraftigt för att motverka den förväntade nedgången av utländska studenter som kommer hit för att studera. Det ville inte finansdepartementet och nedgången blev mycket riktigt kraftig. Samtidigt har det varit besvärligt för utländska studenter att kunna vara kvar i Sverige och arbeta efter avslutade studier. När det regelverket ändrades av riksdagen i våras så var det en viktig pusselbit för att öka internationaliseringen av högre utbildning. Men nu tas alltså en annan viktig pusselbit bort, dvs. stipendiesystemet, när vi tvärtom skulle behöva se den kraftiga utökning som inte kom med i avgiftsreformen 2011. Lite paradoxalt aviseras denna neddragning samtidigt som fler röster höjs för just en svensk strategi för internationalisering av högre utbildning. Ett dåligt arv från den förra regeringen i kombination med ogenomtänkta prioriteringar från den nya ger en mycket dålig utveckling i denna fråga.
Varför är Teknikföretagen intresserade av internationalisering av högre utbildning? Det är inte så konstigt. De flesta av våra medlemsföretag är internationella i den bemärkelsen att deras marknad, och därmed konkurrenssituation, är internationell. Det betyder att den svenska högskolutbildningen också måste vara internationellt konkurrenskraftig. Ett bidrag till detta är att utländska studenter kommer hit och bidrar till att göra utbildningen i Sverige mer internationell, inte minst för de svenska studenter som inte åker utomlands under sina studier.

Doktorandbloggen

Hej! Jag heter Per Fagrell och jobbar halvtid med kompetensförsörjningsfrågor på Teknikföretagen. Den andra halvan är jag industridoktorand på KTH där jag forskar om hur man utvecklar ingenjörsutbildningar. Den här bloggen handlar om min resa från doktorand till disputation