Nu är det full fart igen

Publicerad 2014-08-20 av Per Fagrell

Sommaren har gått fort och nu börjar kylan krypa in i hus och själ igen. Men det var en riktigt fin sommar så inga klagomål om den. Sedan jag skrev senast har jag hunnit med den USA-resa som jag skrev om i senaste blogginlägget. Men också en vecka på Gotland på det svenska samhällsfenomenet Almedalsveckan. Teknikföretagen arrangerade flera seminarier och jag höll i ett av dem på torsdagen och medverkade dessutom i ett par paneldebatter i Visby, bland annat ett som Högskolan i Väst arrangerade. Det finns mycket att säga om Almedalsveckan, men det fantastiska är att ”alla” är där. Vill man till exempel träffa en högskolerektor och inte lyckats få till det under ett helt läsår så kan man nästan garanterat träffa honom/henne i Visby.

Det lite knepiga med Almedalsveckan är att efter en vecka har man anteckningsblocket fullt med uppslag till projekt och möten och annat, sen går man på semester direkt. Och kommer tillbaka och ser inte alls de där briljanta projektidéerna när man läser anteckningarna igen.

I mitten av juli var jag i alla fall tvungen att krypa in i arbetsrummet och göra en arbetsinsats; artikeln till konferensen i Birmingham skulle revideras och skickas in på nytt. Men en dag utan sol och bad fick väl gå an.

Jag ska nog passa på att skriva några rader om resan till USA i juni också. Besöket på Purdue University i Lafayette, Indiana, var mycket bra ordnat och jag förstod snabbt att här kan man med visst fog säga att epicentrum för världens utveckling av ingenjörsutbildningar finns. Det var väldigt många fler än vi som passade på att besöka Purdue medan de ändå var i närheten för att vara med på ASEE-konferensen i närliggande Indianapolis, och det var besökare från hela världen.

Om konferensen i Indianapolis kan man säga att det var precis som jag anade innan och skrev om i tidigare blogginlägg, det var stort. Men det var också lite betryggande att allt inte var på en så ”hög” forskningsnivå att vi från KTH blev avskräckta. Tvärtom, den presentation som min kollega gjorde höll mycket hög klass och passade bra in bland övriga.

Nu har höstterminen sparkat igång med full fart. Parallellt med att min sex-åriga dotter har skolats in på ett nytt fritids och en ny förskoleklass så har jag skrivit ett PM som examination till en läskurs som vi har haft under hela förra läsåret. Parallellt med att gå igenom transkriberingar från cirka 25 intervjuer inför analysarbete. Parallellt med planering av resten av hösten. Nu ska som sagt alla intervjuer som jag gjorde under vårterminen börja analyseras för att sen förhoppningsvis bli en artikel till vetenskaplig tidsskrift. För övrigt ska jag gå en hel del kurser, på KTH och på Ålborgs universitet, bland annat en kurs med titeln ”Writing Scientific Articles”. Och det passar ju strålande bra. Det blir nog en intensiv men bra höst.

Doktorandbloggen

Hej! Jag heter Per Fagrell och jobbar halvtid med kompetensförsörjningsfrågor på Teknikföretagen. Den andra halvan är jag industridoktorand på KTH där jag forskar om hur man utvecklar ingenjörsutbildningar. Den här bloggen handlar om min resa från doktorand till disputation