Min andra hälft

Publicerad 2014-09-18 av Per Fagrell

Välkommen till en blogg som ska handla om min doktorandtid på KTH. Jag har nyligen börjat som industridoktorand på KTH och ska under 6-7 år tillbringa ungefär hälften av min arbetstid tid där. Den andra halvan av min tid ägnar jag även fortsättningsvis åt mina arbetsuppgifter på Teknikföretagen. Men eftersom mina arbetsuppgifter på Teknikföretagen i många avseenden är förvillande lika det som mitt doktorandprojekt ska handla om kan det ibland flyta ihop.

Förhoppningsvis flyter det ihop till något bättre än om det hade varit två helt skilda saker. Om detta och en del annat tänkte jag skriva om i den här bloggen som jag ska försöka uppdatera ungefär en gång i veckan.

Vem är jag då och vad jag ska jag doktorera om? Och inte minst varför? Den sista frågan har jag ibland svårt att svara på själv. Speciellt när det känns lite tungt och övermäktigt. Varför ska jag som 45-åring med familj och småbarn och hus och ett bra jobb som jag trivs med, ge mig in i den akademiska världen och börja plugga igen? Det enkla svaret är att jag är nyfiken och att jag vill lära mig mer.

Jag har haft förmånen att i 15 års tid haft olika jobb som naturligt har inneburit en möjlighet att hela tiden lära sig mer om olika saker som har anknytning till arbetsuppgifterna. I vissa sammanhang använder jag därför utan skämmas titeln ”expert”. Men sen då? Jag är inte intresserad av att luta mig tillbaka de närmaste 20-25 åren och fortsätta att kalla mig expert på gamla meriter. Så varför inte uppgradera mina egna kunskaper och inte minst uppgradera mina egna metoder och möjligheter för att tillägna mig ny kunskap. Och på vägen kanske till och med bidra med lite ny kunskap inom området.

Vilket leder över till vad ”området” är för något. Kort sagt handlar det om forskning om hur man utvecklar ingenjörsutbildningar. I denna min första bloggtext blir detta den korta förklaringen. Jag har ju några år på mig att återkomma och utveckla detta… Jag hoppas att du som nu läser detta vill följa med mig på min resa!

Doktorandbloggen

Hej! Jag heter Per Fagrell och jobbar halvtid med kompetensförsörjningsfrågor på Teknikföretagen. Den andra halvan är jag industridoktorand på KTH där jag forskar om hur man utvecklar ingenjörsutbildningar. Den här bloggen handlar om min resa från doktorand till disputation