Forskningskonferenser

Publicerad 2014-06-06 av Per Fagrell

En viktig del i forskarstudierna är att åka i väg på vetenskapliga konferenser. Både för att presentera nya egna forskningsrön och för att lyssna på andras presentationer av ny forskning, men kanske lika mycket för att träffa personer inom samma område för att bygga upp sitt nätverk. I det forskningsområde som jag är i, engineering education research, så är den gängse ordningen att man först gör en forskningsstudie, skriver en artikel till en konferens och presenterar den där och därefter går man hem och filar på en artikel till en vetenskaplig tidsskrift. Tiden från start på forskningsstudie till publicering av artikel i tidsskrift skiftar förstås, men det är inte ovanligt att det tar ett par år.

Jag som ganska nyligen har börjat och dessutom sysslar med forskarutbildningen på halvtid får nog räkan med ännu längre ledtider. En rejäl mental omställning från det jag har varit van vid under mina tidigare år i arbetslivet. Men som jag skrivit om tidigare så har jag ju faktiskt redan producerat en artikel till en vetenskaplig konferens i Birmingham i höst. Nu väntar jag spänt på att få besked om den är godkänd eller inte. Oavsett så kommer jag att åka till konferensen i Birmingham i höst för att lära mig mer om mitt område.

Av samma anledning åker jag senare denna vecka till Indiana i USA tillsammans med ett par kollegor från KTH. Först för ett besök på Purdue University i Lafayette. Purdue är kanske inte det universitet som man som svensk förknippar med ett toppuniversitet i USA, men inom ingenjörsutbildningar är man tio-i-topp. Efter ett par dagar på Purdue University åker vi vidare till Indianapolis, en dryg timmes bilresa från Lafayette. Där arrangerar American Society for Engineering Education den största konferensen i USA som handlar om ingenjörsutbildningar. Konferensen har tydligen arrangerats i 121 år. Jag vet inte riktigt vad jag ska förvänta mig, men om största ingenjörskonferensen i USA ska betyda något så kan man väl förvänta sig något…stort. Jag får väl återkomma med en reserapport i ett senare blogginlägg. Mina resekamrater ska ha en presentation under konferensen och min danska huvudhandledare är där så jag har något konkret att hålla mig till i allt det stora i alla fall.

Olyckligtvis så arrangeras det en annan konferens samtidigt som jag gärna hade åkt på.CDIO, som närmast måste beskrivas som ett utbildningskoncept speciellt framtaget för ingenjörsutbildningar, har sin internationella konferens i Barcelona. Jag var på motsvarande konferens förra året, då i Boston, och den var riktigt bra. Men man kan inte vara på två ställen samtidigt och dessutom är det nog lagom med två konferensresor per år, mer mäktar man inte riktigt med, framförallt inte om man ska delta med artiklar och presentationer.

Om allt går som det ska så landar vi i Sverige igen på midsommaraftonens morgon och jag hinner till familjens midsommarfirande, lite lagom jetlaggad efter resan. Jag får nog ta det mer än vanligt lugnt med snapsen i år…

Doktorandbloggen

Hej! Jag heter Per Fagrell och jobbar halvtid med kompetensförsörjningsfrågor på Teknikföretagen. Den andra halvan är jag industridoktorand på KTH där jag forskar om hur man utvecklar ingenjörsutbildningar. Den här bloggen handlar om min resa från doktorand till disputation