Avslut och förändringar

Publicerad 2014-10-14 av Per Fagrell

Idag tisdag har jag just varit med om något ovanligt. Min arbetsplats på Storgatan i Stockholm har utrymts på grund av bombhot! Jag vet inte hur farligt det var egentligen, men det är klart att man måste ta sånt på allvar. Banken som ligger i grannfastigheten utsattes för bombhot och ett större område runt Östermalmstorg spärrades av i väntan på bombtekniker etc. Lite onödig spänning i livet och en liten störning i arbetslunken. Som tur är så har jag ju ett skrivbord på KTH också som jag kunde promenera en kvart till för att fortsätta arbeta.

De sista veckorna har jag gjort några intervjuer på Mälardalens högskola (MdH) i mitt projekt om adjungerade professorer och dess roll i ingenjörsutbildningar. Det blev bra intervjuer ur flera synvinklar; jag har till exempel börjat lära mig att inte avbryta intervjupersonen mitt i deras svar. Bara det en framgång. Men framför allt fick jag bra och intressanta svar på mina frågor. Och ett kvitto att det var helt nödvändigt att göra fler intervjuer, jag har fått ny kunskap som jag aldrig hade fått om jag inte hade gjort dessa intervjuer. Just nu känns det väldigt bra att ha gjort alla dessa intervjuer på KTH och MdH, och nu är jag färdig med intervjuerna. Nu ska det analyseras!  Som jag skrivit tidigare; jag bävar lite inför den uppgiften, men det är bara att borra ner huvudet och köra igång.

Nu har jag också lärt mig lite mer om hur man skriver akademiska rapporter etc. på engelska också. Kursen ”Writing Scientific Articles” är i full gång och jag har för första gången på 25 år haft regelrätta engelskalektioner. Mycket bra att bli påmind om att det finns många nivåer kvar innan språk-kunskaperna kan anses tillräckliga. Ett ganska hårt uppvaknande när jag i en övning skulle sätta ut rätt artikel (a, an, the eller inget) i en text. Ajajaj vad fel det kan bli.

Tidigare på idag fick jag reda på att en mycket god kollega ska sluta på Teknikföretagen för att börja som politiskt sakkunnig på Regeringskansliet. Med mycket kort varsel dessutom; besked idag tisdag, sista dagen på fredag. Ibland är det snabba ryck, inte minst nu när politiska tjänster ska skiftas efter valet. Det kanske blir någon över från tidigare regeringen som kan börja hos oss istället, vad vet jag. Oavsett så är det förstås lite känslosamt när en kollega slutar, dessutom med så kort varsel. Förhoppningsvis får vi desto större anledning att hålla kontakten med honom i hans nya roll.

En annan som ganska nyligen bytt arbetsuppgifter är Lars Haikola, tidigare universitetskansler, numera utredare åt utbildningsdepartementet. Jag har haft en del kontakter med honom i rollen som universitetskansler, den utredning som han ansvarar för är intressant för mig och Teknikföretagen att följa och bevaka. Men jag blev mycket förvånad när han nyligen hörde av sig och ville ha med mig i en informell rådgivande grupp till utredningen. Smickrande men kanske också lite skrämmande. Vad ska lilla jag kunna tänkas bidra med i den samlingen? Första mötet är om en halvtimma så jag lär väl snart veta…

Doktorandbloggen

Hej! Jag heter Per Fagrell och jobbar halvtid med kompetensförsörjningsfrågor på Teknikföretagen. Den andra halvan är jag industridoktorand på KTH där jag forskar om hur man utvecklar ingenjörsutbildningar. Den här bloggen handlar om min resa från doktorand till disputation