Kontakta oss Kurser och seminarier Pressrum In English
Kompetensförsörjning & utbildning

Att få fler att välja teknik

Vi behöver fler unga som väljer teknik för att säkra den framtida kompetensen för teknikföretag.

Under paraplyet ”Hack the World” arbetar vi för att främja teknikintresset bland unga. Ibland riktar sig våra initiativ till lärare, ibland direkt till ungdomar och ibland till föräldrar och andra vuxna förebilder – men slutmålgruppen är alltid unga. Vi har bland annat tagit fram den kostnadsfria läroboken ”Teknik- 10 lektioner i att förändra världen”, matematik- och humorserien ”Vi räknar på det” samt driver Instagramkontot ”Tjejer som går teknik”. En större mångfald inom teknikbranschen är viktigt för teknikutvecklingen. Läs mer om våra satsningar inom Hack The World här.

Teknikföretagen är också en av organisationerna bakom Teknikcollege. Teknikcollege är Sveriges samverkansplattform för industrins kompetensförsörjning. Konceptet är ett samarbete mellan företag, kommuner och utbildningsanordnare samt en kvalitetsstämpel på utbildningar. Inom Teknikcolleges olika regioner pågår en mängd olika aktiviteter för att stimulera teknikintresset och få fler sökande till industrirelevanta utbildningar. Läs mer om vad som är på gång på Teknikcolleges hemsida.

Många unga tvivlar på sin förmåga inom teknik, naturvetenskap och matematik. Matematik är det ämne som flest elever inte har godkänt i när de slutar årskurs 9.  Lärarna i grundskolan spelar en avgörande roll för kunskapsutveckling och intresse. Tyvärr är lärarbristen stor inom dessa områden.

Det är många elever som inte har möjlighet att få hjälp med matematiken hemma. Teknikföretagen samarbetar därför med organisationerna Teach for Sweden och Mattecentrum.