Kontakta oss Kurser och seminarier Webbshop Avtal 2023 In English
Forskning & innovation

Strategiska innovationsområden

Teknikföretagen arbetar för att staten ökar sina investeringar i forskningen för att lösa viktiga samhällsutmaningar inom områden där det i Sverige även finns världsledande företag och möjligheter till nya exportframgångar.

Om företag ska bedriva kvalificerad utveckling, innovation och produktion i Sverige krävs kunskapsmiljöer i världsklass och omsättning av forskning till nya produkter och tjänster. Statens satsning på industriinriktade strategiska innovationsprogram är viktiga för innovationssystemet.

Inom ramen för dessa kan forskningsresultat tas fram under verkliga förhållanden, vilket krävs för att de sedan ska kunna kommersialiseras. De strategiska innovationsprogrammen möjliggör satsning på områden med konkurrenskraftiga företag i starka forsknings- och innovationsmiljöer.

Det strategiska innovationsprogrammet Produktion2030, som Teknikföretagen är huvudman för, är ett bra exempel på hur ett strategiskt innovationsprogram kan spela en viktig roll för att utveckla innovation och kompetens inom ett område med strategisk betydelse för Sverige. Produktion2030 fokuserar på tillverkningsindustrins viktigaste utmaningar och verkar genom fyra instrument: projekt, utbildning, små och medelstora företag och analys och internationalisering.

Teknikföretagen föreslår:

  • Långsiktiga resurser för att stärka samverkansprogram.
  • Programmen bör försäkras en säkerställd inriktning mot industriella behov och en långsiktig finansiering på tillräcklig nivå.
  • Tydliggör mandat och instrument för implementering.

Produktion2030 är ett strategiskt innovationsprogram som samlar Sverige för hållbar och konkurrenskraftig produktion.

prod2030_logo_pos.png

 

Läs mer på Produktion2030.se