Teknikspanarna

Teknikspanarna är Teknikföretagens populära satsning för elever och lärare i årskurs 4-6. Den senaste upplagan av projektet består av digitalt lektionsmaterial, inspirationsmöten för lärare samt stipendier för teknikundervisningen.

Teknikföretagen har arbetat med Teknikspanarna sedan 2004. Under årens lopp har man träffat flera hundratusen elever och tiotusentals lärare. Projektet syftar till att utveckla och stimulera elevers naturliga nyfikenhet för teknik samt stärka teknikundervisningen i grundskolan. Allt material i Teknikspanarna utgår från teknikföretags verksamhet och visar upp yrkesroller och ingenjörsförebilder. Både aktiviteter och material inom projektet är helt kostnadsfritt för skolor.

Projektet har haft olika form genom årens lopp. Vi har bland annat tagit fram dvd-serier, lektionspärmar och annat inspirationsmaterial för att ge nya idéer till teknikundervisningen. Vi har också haft en populär turné där unga ingenjörer rest runt till skolor i hela Sverige. Under en fartfylld lektion kunde eleverna upptäcka teknikens betydelse i vardagen och uppleva hur roligt det är att jobba med teknik. Lärare samlades till föreläsningar för att få stöd och inspiration till ännu bättre teknikundervisning.

Den senaste upplagan av Teknikspanarnas lektionsmaterial är helt digital. På Teknikspanarnas webbplats finns en interaktiv TV-serie inspelad på svenska teknikföretag. Efter varje avsnitt kan eleverna lösa spännande utmaningar inom ramen för det aktuella tekniktemat.

I Teknikspanarna ingår även lärarmöten och stipendier. Teknikspanarnas kommunikatör reser runt i landet och håller i inspirationsmöten med både tekniklärare och lärarstudenter. Stipendierna delas ut en gång per år. 50 skolor mottar 10 000 kronor vardera i syfte att utveckla teknikundervisningen.

Titta gärna på filmen om Teknikspanarna för mer information om projektet.