NIBE - Smarta värmepumpar

Publicerad 25 juni 2015 Senast uppdaterad 17 september 2015

NIBEs moderna värmepumpar levereras med molntjänsten NIBE Uplink™ som skapar möjligheter utöver endast värmeproduktion. Med funktionen Smart Price Adaption är det möjligt att styra värmepumpen att producera värme och varmvatten till tider när elen är billigast. Via NIBE Uplink™ hämtas information om det kommande dygnets elpriser från elbörsen NordPool Spot. Prisinformationen används för att automatiskt styra värmepumpens produktion av värme och varmvatten samtidigt som värmepumpen lär sig behovsmönstret för varmvatten.

SMARTA FUNKTIONER Elpriset sätts av utbud och efterfrågan, och är som lägst när elförbrukningen är som lägst i förhållande till produktionen av el. Fossilanvändningen vid elproduktion är som högst när elanvändningen är som högst. Att styra värmepumpen mot att producera värme och varmvatten vid låga elpriser innebär alltså en samtidig styrning mot minskade CO2-utsläpp. I en familj med tre personer där alla duschar varje morgon värms i en vanlig värmepump nytt vatten upp direkt även om ingen ska använda det förrän 12 timmar senare. NIBEs värmepump känner av ett beteende i hushållet och med Smart Price Adaptions kunskap om elpriserna kan värmepumpen vänta med att värma upp nytt vatten tills sent samma eftermiddag eller under natten då elpriset är ännu lägre.

ANVÄNDARSTYRD VÄRMEPRODUKTION Med molntjänsten NIBE Uplink™ ges användaren möjlighet att styra värmepumpen på distans via dator, telefon eller surfplatta. Genom ett överskådligt underlag kan man effektivt följa och styra värme och vattenkomforten var man än befinner sig i världen. I vanliga fall reagerar en värmepump endast på temperaturinformation som ges från rums- och utegivare. Med användarstyrd värmeproduktion bidrar NIBE Energy Systems ytterligare till att minska energianvändningen.

MÖJLIGHET TILL UTÖKAD EXPORT NIBEs värmepumpar exporteras idag till hela Europa och är som standard utrustade med möjligheten att koppla upp sig till NIBE Uplink™. Smart Price Adaption kan, när fler länder får förutsättning för timprisdebiterad el, enkelt aktiveras genom en enkel mjukvaruuppdatering av värmepumpen.