Atlas Copco - Kompressorteknik

Publicerad 26 juni 2015 Senast uppdaterad 17 september 2015

Den nya tryckluftskompressorn GA 7-37 VSD+ från Atlas Copco är utvecklad med komponenter som minskar energianvändningen med upp till 50 % jämfört med en traditionell kompressor. Kompressorn är dessutom kompakt och tar lite plats, och har även en lägre ljudnivå vilket gör att den kan placeras direkt i produktionsmiljö.

INNOVATIV KONSTRUKTION
Istället för den vanliga horisontella konstruktionen som tar stor plats har nya GA 7-37 VSD+ en stående, vertikal, kompakt konstruktion. Det sparar värdefull golv- och arbetsyta och förenklar tillverkningen genom färre komponenter. Fler fördelar med konstruktionen är att drivlinan är direktansluten mellan kompressions-element och motor, vilket bland annat minimerar överföringsförlusterna, med minskad energianvändning som effekt, samt att det bidrar till en lägre ljudnivå, som gör att den kan placeras i direkt produktionsmiljö.

VARIABELT VARTAL SÄNKER ENERGIANVÄNDING
Atlas Copcos teknik för drift med variabelt varvtal, VSD+, följer luftbehovet genom att automatiskt reglera motorvarvtalet. Detta i kombination med en oljekyld permanentmagnetmotor (iPM) med högsta energieffektivitetsklass, IE4, ger energibesparingar på i snitt 50% och kapar livscykelkostnaden för en kompressor med i snitt 37% jämfört med en traditionell kompressor. Tack vare det variabla motorvarvtalet kan kompressorn starta och stoppa under fullt systemtryck utan krav på avlastning. Detta medför ett mindre slitage, ingen onödig tomgångskörning eller avblåsningsförluster under drift.

ÖVERVAKNING MED ELEKTRONIKON
Atlas Copco erbjuder även en utvecklad lösning kallad Elektronikon för övervakning och styrning som gör att användaren kan öka kompressorns effektivitet och tillförlitlighet. Elektronikon styr huvudmotorn och reglerar systemtrycket inom ett fördefinierat tryckband. I många produktionsprocesser varierar behovet under året och för att optimera energianvändningen och minska kostnaderna kan användaren skapa två olika systemtryckband som möjliggör ett flexibelt och effektivt användande.

GLOBAL MARKNAD
Atlas Copco bedriver ständig forskning och utveckling inom området för att ta fram energieffektiva, pålitliga och hållbara produkter. Huvudkontoret är sedan grundandet 1873 beläget i Stockholm och koncernen har kunder i fler än 180 länder. Produktionen och utveckling inom affärsområdet kompressorteknik sker bland annat i Belgien, Kina, USA, Tyskland och Italien.