ons 4 juli 11:00 - 11:35 - Industriområdet

Att gå runt med en bit Kongo i fickan – om klimatsmarta produkter och Sveriges gröna ansvar

Klimatsmarta produkter är ett måste för att klara Agenda 2030. Hur skulle en hållbar produktion – och återvinning - kunna se ut? Kan den ske i Sverige? Vad måste i så fall till från politiken för att lyckas? Vi sätter strålkastarljuset på lösningen på klimatomställningen vi alla står inför.

Elektrifierings- och digitaliseringsvågen sveper över samhället. Från elbilar till elcyklar och mobiler till smarta industriella digitala produktionssystem. Produkter som visserligen är koldioxidfria men som har ett klimatbagage eftersom starten på värdekedjan ibland inte är så grön som man kunde önska. Vi sätter strålkastarljuset på en del av lösningen på klimatomställningen vi alla står inför. Kobolt har kallats den nya oljan, en viktig råvara i återuppladdningsbara batterier. De största fyndigheterna finns i Kongo-Kinshasa och en bit av landet finns därför troligtvis i mobiltelefonen du har i fickan. När industrin tar nästa steg i den ekosmarta omställningen hur blir det då med mineralerna som behövs för att tillverka batterierna? Hur skulle en hållbar produktion – och ansvarsfull återvinning - kunna se ut? Kan den ske i Sverige? Vad måste i så fall till från politiken för att lyckas?

Lägg till "Att gå runt med en bit Kongo i fickan – om klimatsmarta produkter och Sveriges gröna ansvar" i din kalender på Facebook.

Medverkande

Mikael Staffas, vd, Boliden
Peter Carlsson, vd, Northvolt
Henrik Henriksson, vd, Scania
Ola Hansén, senior rådgivare hållbar energi och klimat, WWF

Relaterat innehåll

Möte med EU- och handelsminister Ann Linde om konfliktmineraler

Karta