Kontakta oss Kurser och seminarier Webbshop Avtal 2023 In English

Teknikföretagen har träffat ett 2-årigt avtal med facken inom industri. Läs mer här

Artikel 21 juni 2022

Vilket EU behöver Sverige?

En tid efter Storbritanniens utträde ur EU är det tydligt att det uppstått en ny maktbalans inom unionen. Marknadsliberala länder som Sverige har fått det allt svårare att påverka EU:s utveckling, när inflytelserika industrinationer sluter samman bakom en gemensam agenda. Statsstöd till politiskt utvalda teknologier går emot de principer som tidigare reglerat politikens inblandning på den inre marknaden, samtidigt som EU:s sociala pelare utmanar den svenska modellen. Hur ska Sverige agera i denna politiska realitet?

När: Tisdag 5 juli
Tid:
10:00-10:45
Ämne: EU
Arrangör: Teknikföretagen
Plats: Strandvägen 2-4, "Techarenan"

Vilket EU behöver Sverige, och har vi möjlighet att påverka utvecklingen? EU-kommissionen har långtgående ambitioner för EU:s politiska utveckling, inte minst kopplat till industripolitiken. Mer statlig inblandning i den europeiska ekonomin, med massiva subventioner till den inhemska industrin för att påskynda omställningen och minska beroendet av omvärlden. Men är det verkligen rätt väg att gå? Genom historien finns många exempel på misslyckade statliga företagssatsningar, och en historisk tillbakablick visar snarare att det är innovativa företag i fri konkurrens som leder den tekniska utvecklingen framåt.

Vad behöver Sverige göra för att stärka vår påverkan i EU och kan det svenska ordförandeskapet som inleds den 1 januari 2023 bli startpunkten för en ny svensk EU-agenda?

Medverkande:

Klas Wåhlberg, VD Teknikföretagen
Jessika Roswall
, riksdagsledamot Moderaterna och Europapolitisk talesperson
Frida Wallnor, ledarskribent Dagens Industri 
Peter Hellberg, första vice ordförande Unionen och ordförande UNI Europa 
Kalle Sundin, ledarskribent och utredare tankesmedjan Katalys 
Joel Jonsson, Ansvarig EU:s inre marknad och handelspolitik, Teknikföretagen

Moderatorer

Per Braconier, Presschef, Teknikföretagen

 

Vid frågor, kontakta